Hur rengör man solceller?

Alla känner till att Sveriges växlande klimat bjuder på en rad olika årstider med sina soliga somrar och kyliga vintrar. Med varje årstid kommer även fallande löv, pollen och snötäcken. En vanlig fråga vi får från våra nya kunder är om man behöver rengöra sina solceller och hur man gör det. Låt oss därför gå igenom hur du på bästa sätt kan underhålla dina solceller, samtidigt som vi slår hål på några vanliga myter om rengöring av solpaneler!

Behöver man rengöra solceller?

Eftersom det varierande klimatet i Sverige bjuder på jämna regnskurar och snö som smälter bort så rengörs solcellerna naturligt av sig självt. Så nej, i regel behöver du inte rengöra dina solceller.

Vet du med dig att du bor i ett lite torrare klimat med mindre nederbörd kan behovet se annorlunda ut. I områden med lite regn, nära en väg så att det sprids mycket vägdamm eller om du har träd bredvid huset som avger pollen kan det vara en god idé att planera för lättare rengöring 1-2 gånger om året när solcellerna har ett täcke av smuts.

Påverkas solcellerna av smuts och snö?

Ett tjockt lager med smuts kan påverka solcellernas upptagningsförmåga jämfört med helt rena solceller. Men detta kräver som sagt ett rikligt täcke på panelen, vilket sällan är fallet i Sverige. Vad det gäller snö så kan solen fortfarande nå solcellerna genom ett tunnare snötäcke på upp till 1 cm utan problem, och vid tjockare lager brukar snön i regel glida av i töväder.

Kan jag rengöra solcellerna själv?

Du kan rengöra solceller på egen hand, dock avråder vi från att vistas på taket på grund av fallrisk. Det finns dessutom regler för hur man får och inte får vistas på ett tak. Om du ska tvätta solpanelerna på egen hand är det oerhört viktigt att du följer de instruktioner som gäller för just dina solceller.

Vid installationen får du drifts- och skötselanvisningar från våra utbildade installatörer. Likaså får du tillverkarnas manualer och dokumentation om de solceller som du valt att installera. Med hjälp av detta kan du veta hur solcellerna ska användas och underhållas. Självklart får du även all viktig information framfört av våra specialister vid beställningen samt av installatörerna vid installationen.

Kom ihåg att alltid kontakta din solcellsleverantör vid frågor gällande dina solceller innan du tar dig an något du känner dig osäker på. Bara en sådan sak som att använda för kallt vatten på heta solceller kan orsaka sprickor i glaset vilket leder till permanenta skador på solpanelerna. Allt sådana vill du undvika!

Kan jag få hjälp med att rengöra solceller?

Det finns flera företag ute på marknaden som erbjuder underhåll av solceller och enklare rengöring, så att du inte behöver vara på taket och utsätta dig för eventuell fara. Med hjälp av deras smidiga och anpassade utrustning går rengöring av solceller både snabbt och smidigt.

Fler frågor kring solceller?

Har du frågor kring dina nyligen inköpta solceller eller är du nyfiken på att bli en solcellsägare? Testa vår solcellskalkylator för att se hur mycket du skulle spara på att installera solceller eller kontakta oss så hjälper vi dig!