Effektavgift nytt sätt att ta betalt för elbolag: Så påverkas din ekonomi

Effektavgift nytt sätt att ta betalt för elbolag: Så påverkas din ekonomi
Date11.12.2024
AuthorSvea Solar

Har du märkt att du fått en ny post som heter ”effektavgift” på din elräkning? Kanske har du bara märkt att din elräkning är ovanligt hög jämfört med tidigare? En förklaring kan vara de nya effektavgifter som införs av allt fler elnätsbolag. Här går vi igenom allt du behöver veta om effektavgiften och vad du kan göra för att använda den för att sänka din elräkning, i stället för att höja den.

Vad är effektavgift?

Effektavgifter, även kända som effekttariffer, är en prismodell där din elräkning sätts efter din maximala elanvändning under korta perioder, utöver det du faktiskt konsumerar. Det är alltså topparna i elanvändningen som delvis styr din elräkning. Prismodellen ska uppmuntra kunder att sprida ut sin elanvändninng och undvika effekttoppar som kan belasta elsystemet.

När införs effektavgift?

Från och med 1 januari 2027 ska alla elnätsföretag ha inför effekttariffer, men många elnätsföretag har redan infört den nya prismodellen, eller planerar att göra det inom kort. Ellevio, som äger och tillhandahåller elnät i bland annat Stockholmsområdet, Gävleborg, Dalarna och Värmland inför den nya prismodellen för 500 000 kunder efter nyår 2025.

Batterilagring och tjänster som smartladdning av elbil kan motverka effekttoppar som höjer din elräkning. Hör av dig till oss så berättar vi mer.

Hur beräknas effektavgift?

En effekttariff eller effektavgift är en prissättningsmodell där kostnaden baseras på ditt högsta effektuttag under en viss period, vanligtvis en månad. Det innebär att om du använder många elkrävande apparater samtidigt och därmed skapar en hög effekttopp, kan din avgift bli högre.

Hur nätbolagen väljer att ta ut effektavgift varierar, men ofta handlar det om att din kostnad sätts efter ett genomsnitt av dina högsta toppar under en månad.

En elbil som laddas

Hur mycket mer får jag betala med effektavgift/effekttariff?

Här är ett exempel på skillnaden för ett hushåll med 20 000 kWh elförbrukning per år och effekttopp på 15kW under mest elintensiva timmar.

Gamla modellen utan effektavgift:

  • Förbrukning: 1 667 kWh/månad
  • Nätavgift: 40 öre/kWh
  • Totalkostnad för nätavgift per månad: 667 kr/månad

Nya modellen med effektavgift:

  • Förbrukning: 1 667 kWh/månad
  • Effektavgift: 15 kW × 60 kr = 900 kr/månad
  • Förbrukningsbaserad avgift: 1 667 kWh × 0,20 kr = 333 kr/månad
  • Totalkostnad för nätavgift: 1 233 kr/månad

Kostnadsskillnad med effektavgift:

+ 566 kr/månad

+ 6 792 kr/år

Skillnaden mellan den äldre förbrukningsbaserade modellen och den nya effektavgiftmodellen kan alltså bli nästan 7 000 kronor för ett normalt hushåll med 20 000 kWh förbrukning. Utöver detta kommer all hushållsel du förbrukar.

Eftersom olika nätbolag tar ut avgiften på olika sätt är det här bara ett exempel och speglar inte exakt hur din elkostnad påverkas.

Effektavgift efter årstid

Eftersom behovet av att sprida ut elförbrukningen är större på vintern, då de flesta hushåll använder mer el, har många elnätsägare infört olika effektavgift beroende på årstiden. Det kan innebära att avgiften är lägre under till exempel april till oktober och högre mellan november och mars.

Solceller på vintern

Effektavgift efter tid på dygnet

Det är framför allt under dagtid som behovet av att hålla nere effekten finns, eftersom det är då vi använder mest energi. Därför har många elnätsbolag olika taxa för effektavgift under olika tider på dygnet. Det kan till exempel se ut såhär

Högpristaxa: 07–20 vardagar

Lågpristaxa 20–07 vardagar och på helger.

Varför införs effektavgift?

Det är Energimarknadsinspektionen (Ei) som har beslutat att alla elnätsföretag ska införa effekttariffer. Detta görs för att:

  • Optimera elnätets kapacitet: Genom att jämna ut elanvändningen kan fler kunder använda det befintliga elnätet utan behov av kostsamma uppgraderingar.
  • Minska risken för överbelastning: Genom att undvika samtidiga höga effektuttag minskar risken för överbelastning och potentiella strömavbrott.
  • Främja kostnadseffektivitet: Ett jämnare utnyttjande av elnätet kan leda till lägre elnätskostnader och i förlängningen lägre elpriser för konsumenterna.

Genom att införa effekttariffer får elanvändare incitament att sprida ut sin elanvändning, vilket bidrar till ett mer stabilt och effektivt elsystem.

Hur kan jag slippa högre kostnad med effektavgift?

Med effekttariffer blir det viktigt att vara medveten om när och hur du använder el. Att använda flera elintensiva apparater samtidigt kan leda till höga effekttoppar, vilket i sin tur kan resultera i högre avgifter. Genom att planera och sprida ut användningen av sådana apparater kan du hålla nere dina kostnader.

Till exempel kan du:

  • Ladda elbil under tider med lägre pris och belastning
  • Undvika att köra tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare samtidigt
  • Installera batteri och använda det för att sänka ditt maxuttag
  • Investera i vitvaror med lägre effekt
  • Investera i värmepump som ersätter direktverkande el och kan tidsstyras

Genom att ladda bilen på kvällen och sätta en automatisk laddningsdeadline i Svea Solar-appen kan du styra din billaddning mot timmarna på natten, och sänka ditt maxuttag.

Sänka effekttoppar med batteri

Ett hembatteri lagrar el från nätet eller solceller. Det kan sedan användas för att dryga ut din hushållsel när du använder mycket el. Det innebär att du kan spara pengar genom att använda el från batteriet i stället för att köpa el när priset är högt. I och med införandet av effektavgift innebär det också att du kan använda batteriet för att kapa effekttoppar och få en lägre elräkning.

Dra av 50 procent av kostnaden för batteri genom att nyttja det gröna avdraget. Läs mer om batterier och smarta tjänster.